chi cultivatie

Cultivatie van de chi in 5 stappen

 

Met chi bedoelen we (organiserende) energie.

 

1. Behoud van chi

We raken chi kwijt op allerlei manieren; door piekeren/malen, via emoties (zowel negatieve als positieve), overprikkeling van de zintuigen, stress en verkeerd gebruik van onze sexualiteit.

Zolang we dit niet aanpakken, is meer chi opbouwen nauwelijks mogelijk en is eigenlijk complete waanzin om het toch te proberen. Oefeningen als “the way of the monk”, de taoïstische slaapkamer geheimen, het balanceren van de 5 elementen en chi gong helpen om het verlies van chi te stoppen.

 

2. Chi in balans brengen

Het komt vaak voor dat we op het ene punt in het lichaam een overschot aan chi hebben en op andere plaatsen een tekort. Veel chi in het hoofd kan leiden tot teveel denken en zaken op een te mentale manier bekijken. Een exces aan chi in het hart kan manie en hysterisch gedrag in de hand werken, een gebrek aan chi in de maag en milt kan de oorzaak zijn van spijsverteringsproblemen. Om zelf onze chi weer in balans te brengen gebruiken we de 6 helende klanken en maken we gebruik van de micro kosmische kringloop.

 

3. Transformatie van chi

Wanneer we de stappen 1 en 2 hebben leren toepassen, zullen we meer chi tot onze beschikking hebben, maar dat betekent nog niet dat deze gezondheid en harmonieus is, je zou het kunnen vergelijken met je auto met ongeraffineerde olie tanken. De chi moet dus getransformeerd/verfijnt worden. Chi staat niet alleen aan de basis van de fysieke gezondheid, het is ook de brandstof voor spirituele groei en het ontwikkelen van deugden als wijsheid, rechtvaardigheid, respect, vertrouwen en vriendelijkheid. Fusie van de 5 elementen, de innerlijke glimlach en de taoïstische slaapkamer geheimen helpen je om dat voor elkaar te krijgen.

 

4. Chi opbouwen

Wanneer we de stappen 1 t/m 3 in de vingers beginnen te krijgen, kunnen we op een veilige manier meer chi gaan opbouwen door chi gong, tai chi en meditatie. Leren we niet eerst chi te behouden, dan raken we de extra chi weer snel kwijt en is het voordeel van de chi gong relatief klein. Positieve effecten zullen dan vaak na 1 tot 3 dagen al verdwenen zijn. Slaan we de stappen 2 en 3 over, dan zullen we wel over meer chi beschikken, maar zal dat onze emoties en ego uitvergroten, oftewel je kan er nogal een lul of bitch van worden.

  

5. Chi overdracht

Ben je zover dat je je chi verlies zoveel mogelijk beperkt, je chi in balans houd en transformeert en je door chi gong en tai chi een grote hoeveelheid hebt opgebouwd, dan kan je tot directe chi uitwisseling met de omgeving over gaan. Er zijn vele verhalen over chi masters die mensen kunnen genezen met hun chi, het weer beïnvloeden en andere bijzondere daden verrichten die voor de meeste van ons (nog) niet bereikbaar zijn.