INTRODUCTIE

In 2010, vlak voordat mijn oudste werd geboren, ging ik op zoek naar een manier om die nieuwe verantwoordelijkheid een plek te geven in mijn leven. Wat wilde ik die kleine meegeven? En wat zou ik haar voorleven? Los daarvan was ik al langer op zoek naar een concrete manier om situaties in mijn eigen leven te begrijpen en verbeteren.

 

Ik kwam in contact met Tao Training, een praktische toepassing van het taoïsme, één van de drie grote filosofische stromingen van China.

 

Eerst schoorvoetend, maar al snel steeds enthousiaster, dook ik er helemaal in. Chi voelen stromen, leven vanuit het lichaam in plaats vanuit het denken, direct contact maken met de natuur: het gebeurde. En niet alleen tijdens de lessen, ook thuis lukte het vanuit ontspanning diep te mediteren en toch helemaal aanwezig te blijven.

 

Ideeën, gelezen in boeken, vaak zeer kleurrijk verwoord en lastig te begrijpen (laat staan toe te passen), kregen opeens een plek in mijn eigen dagelijkse leven. Dat was, vooral in het begin, een hele schok en vaak twijfelde ik of ik er wel mee door moest gaan. De ideeën omschreven door de Chinese wijzen bleken echter te werken voor mij. Ze hebben de potentie een leven drastisch en ten goede te veranderen.

 

Voordat ik met de Tao Training begon had ik regelmatig pijn in mijn onderrug en om daar van af te komen probeerde ik van alles: mensendieck, de fysio, de kraker en verschillende alternatieve methoden. Vaak was er wel een tijdelijk effect, maar na een tijdje keerde de pijn weer terug.

 

Tijdens de Tao Training kreeg ik voor het eerst te horen over de psoas spier, een spier die van het bovenbeen naar de onderrug loopt en een enorme invloed heeft op je houding en sterk reageert op stress. Vrijwel wekelijks trainden we deze spier in ontspannen en het resultaat loog er niet om. Na een week of zes had ik geen last meer van mijn onderrug. Daarnaast verbeterde mijn houding en bewoog ik beter en soepeler.

 

Het effect van de Tao training is echter niet alleen fysiek, al is dat mooi mee genomen. Belangrijker is dat het je de mogelijkheid biedt, meer ruimte in jezelf te ervaren. Dit bereik je via fysieke oefeningen, visualisatie en meditatie en geeft je een kans objectief naar je zelf te kijken en eventueel veranderingen en verbeteringen in je eigen leven te realiseren. 

 

Naarmate ik langer trainde en met meer leraren en hun methoden kennis maakte, besefte ik, dit wil ik doorgeven. Dit is geen zweverige kletskoek, maar kristalhelder en direct toepasbaar. Zeker gezien de resultaten die ik zelf bereikte.