Wat is Tao Training?

Chinese yoga en meditatie, een systeem voor energie management, oefening in vrij bewegen, Healing Tao 2.0, een moderne interpretatie van taoïstische inwijdingskennis? Allemaal antwoorden die (gedeeltelijk) kloppen, maar het allerbelangrijkst is het herstellen van het contact met de eigen natuur. De mens is onderdeel van de natuur en staat hier niet boven maar is onderworpen aan dezelfde regels die gelden voor plant, dier of planeet. 

 

De taoïsten bestudeerden de natuur en haar wetten en gebruikten die om tal van kunsten te ontwikkelen en te verbeteren zoals de krijgskunst, architectuur, geneeskunde, alchemie en scheikunde. In de Tao Training passen we de inzichten van deze oude meesters toe.

 

Uitgangspunt is steeds in harmonie te blijven met de natuur, het landschap, zou je kunnen zeggen. Dit geld voor het uiterlijk landschap, maar ook voor het innerlijk landschap, je eigen natuur of aard.

 

Op dit moment word dat ons, op zijn zachts gezegd, niet heel erg makkelijk gemaakt. Een 24 uurs economie, sociale media, werkdruk, tijdsdruk, het is maar al te makkelijk hierin mee te gaan en langzaam maar zeker al je reserves op te gebruiken.

 

Bij de Tao Training houden we het dan ook simpel, de bewegingen waar we de les mee starten zijn eenvoudig en hebben als doel opgebouwde spanning te laten wegvloeien en hierdoor meer ruimte in spieren, pezen en gewrichten te creëren. 

 

We leren aandacht te ontwikkelen voor de processen om en in ons en hierin zonder moeite te navigeren, die aandacht noemen de taoïsten Yi of op zijn Hollands I kracht. Dit is het resultaat van het verbinden van buik, hart en hoofd.

 

We leren een korte tai chi vorm. In deze vorm komen vrijwel alle belangrijke tai chi bewegingen terug, met als groot voordeel dat het je weinig tijd en ruimte kost om uit te voeren. Denk aan 2 vierkante meter en 10 minuten. Dagelijks uitgevoerd zijn de gezondheidsvoordelen aanzienlijk, maar ook als je het minder vaak doet, zal het effect hebben. 

 

We leren via meditatie, visualisatie en klank contact te maken met het lichaam en de organen. Onze fysieke en mentale staat zijn nauw verbonden en beïnvloeden elkaar voortdurend en we ervaren hoe we hier positief gebruik van kunnen maken.

 

 

Deze stappen vormen de basis van de Tao Training.